OPERATION I MUNDHULEN

PATIENTINFORMATION: INFORMATION OM OPERATION I MUNDHULEN
Inden operationen skal du spise og drikke normalt og have børstet dine tænder så munden er så ren som mulig. Det anbefales ikke at ryge inden operationen og de første dage efter operationen. Før operationen får du forebyggende antibiotika, f.eks. penicillin, og smertestillende medicin og, hvis du ønsker det, også beroligende medicin. Er du overfølsom over for medicin, herunder penicillin, skal du informere os herom. Det er også vigtigt for os at kende dit eventuelle medicinforbrug, herunder blodfortyndende medicin.

Hvis du skal have beroligende medicin, må du ikke efter operationen selv køre bil, og vi anbefaler, at du har en ledsager med, når du forlader klinikken.

Du må gerne medbringe musik på telefon/iPod og egne høretelefoner.

Selve operationen udføres i lokalbedøvelse. Du er således vågen, kan mærke tryk og træk i området, men der bør ikke forekomme smerter. En operation er selvfølgelig noget ubehagelig og ofte forbundet med en vis angst og bekymring. Men de fleste operationer tager sjældent mere end 30-40 minutter. Ti sidst under operationen vil der blive lagt nogle sting for at sikre pæn heling. De tråde, der ikke opløses af sig selv, fjernes efter 2-3 uger. Lokalbedøvelsen forsvinder gradvist i løbet af nogle timer.

Hævelse. Efter operationen kan der opstå hævelse, som ofte tiltager de første 2-3 dage. Hvis der herefter kommer tiltagende hævelse og feber, kan det være tegn på infektion, og du bør i så tilfælde kontakte klinikken. Hævelse kan modvirkes ved anlæggelse af kolde omslag de første timer efter operationen.

Smerter. Afhængig af operationstype og operationens omfang må der forventes varierende grader af smerter efter operationen. Som regel er det tilstrækkeligt at tage de smertestillende tabletter, som er ordineret af klinikken. Smerterne aftager normalt markant i løbet af de de første 2-3 dage efter operationen. Det er en god ide at indtage mindre portioner af føde sammen med de smertestillende tabletter for at undgå mavesmerter.

Blødning. Siveblødning forekommer næsten altid i mindre omfang i det første døgn efter operationen. Undgå fysisk anstrengelse de første 2-3 dage efter operationen. Ligt højt med hovedet om natten. Hvis der opstår kraftigere blødning fra såret, skal du anbringe en gazetampon, en vatrulle, eller et rent lommetørklæde oven på såret og bide sammen på dette i 10-15 minutter (kompres). Behandlingen kan i givet fald gentages. Lykkes det ikke på denne måde at standse blødningen, bør du kontakte klinikken, alternativt nærmeste skadestue med tandlægevagt.

Såret skal ellers helst lades i fred. Undgå at berøre det med fingre, tandstikker, tandbørste eller andet. Såret kan i starten se hvidt eller gulligt ud, men dette er normalt for et sår i mundhulen og ikke nødvendigvis udtryk for betændelse.

Mundhygiejne. Det er vigtigt at holde munden så ren som muligt. Tandbørstning med tandpasta foretages forsigtigt men omhyggeligt med blød tandbørste, hvor man undgår at børste på selve såret. Herudover skylles munden med Klorhexidin 0,1 % tre gange dagligt i den første uge efter operationen. Der foretages først tandbørstning og så 1 time senere mundskylning med klorhexidin – ikke omvendt.

Spisning. Først når bedøvelsen er forsvundet må du spise. Forinden kan man indtage flydende kost. Undgå hårde fødeemner, som kan skære i såret. Mos maden og tyg i videst muligt omfang i den ikke opererede side af munden. Normal kost kan normalt genoptages efter 1-2 uger.

Har du supplerende spørgsmål, er du velkommen til at kontakte klinikken.Patientinformation

For at bevare sunde og stærke tænder, er det vigtigt at have en sund mundhygiejne. Dine tænder skal holde hele livet, og gode vaner vil mindske risikoen for at udvikle tandsygdomme. Vi har her samlet en række brochurer med patientinformationer fra Tandlægeforeningen,

Bliv klogere på tandsygdomme og få gode råd til en bedre tandsundhed her